Lekstrepen op schilderwerk

Oorzaak lekstrepen op schillderwerk

Lekstrepen (zie foto) worden veroorzaakt door atmosferische vervuiling die met regenwater over schilderwerk heen spoelt en zich aftekent op bijvoorbeeld onderdorpels, stapeldorpels en balustrades.

De vervuiling is afkomstig van liggende delen, zoals screens, zonweringen en bovenzijde van balustrades, maar de vervuiling kan ook afkomstig zijn van beglazing of van onbehandelde metalen, zoals zinken dakgoten en aluminium glaslatten.

De mate van vervuiling wordt sterk beïnvloed door factoren zoals luchtvervuiling en aanwezigheid van industrie.

 

Lekstrepen voornamelijk zichtbaar op hoogglanslakken

De lekstrepen ontstaan voornamelijk op hoogglanslakken, omdat deze een lage oppervlaktespanning hebben. Regenwater loopt als druppels over het oppervlak. Hierdoor wordt het vuil geconcentreerd op het spoor van de regendruppel en tekent zich af als een vuilstreep.

De vervuiling dringt in de poriën en droogt op. Dit fenomeen doet zich met name voor op verflagen die nog niet volledig zijn doorgehard. Hoe verser de verflaag hoe gevoeliger deze is voor lekstrepen.

Bij halfglans- of zijdeglanslakken is de oppervlaktespanning hoger en spoelt het regenwater als een vlakke film over het oppervlak. Het vuil dat met het regenwater wordt meegevoerd verdeeld zich egaal over het oppervlak, waardoor niet opvalt dat het schilderwerk vervuild is.

 

Doordroging

Aanvankelijk zijn alkydharsverven, ongeacht het merk, gevoelig voor vervuiling. Dit is te wijten aan de relatief trage doordroging van deze verven, met name bij lagere temperaturen. Een dag na het schilderen is de verf wel droog, maar nog ‘zacht’ en daarmee gevoelig voor vuil dat aan de verffilm kleeft en ‘indroogt”.

Wanneer een te hoge laagdikte wordt aangebracht zal de doorharding nog trager verlopen en is de kans op vervuiling nog groter. Om vervuiling te beperken is het aan te bevelen de omgeving van te voren goed te reinigen. Eerst het glas wassen en daarna schilderen is een goede oplossing.

 

Verwijderen van lekstrepen

Wanneer het om een lichte vervuiling gaat, is reinigen met leidingwater en een huishoudelijk reinigingsmiddel vaak al voldoende. Bij hardnekkige vervuiling wordt een sterker reinigingsmiddel aanbevolen, bijvoorbeeld Dasty Ontvetter of Cillit Bang Power Ontvetter. Deze middelen reinigen eenvoudig het oppervlak zonder aantasting van de verf. Belangrijk is wel dat na de behandeling het schilderwerk met schoon water wordt afgenomen.

Pin It on Pinterest